PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Česká republika se řadí k málu zemí, kde jsou rozsáhlé antropologické výzkumy dlouholetou tradicí. První rozsáhlý antropologický výzkum dětí a mládeže v Českých zemích Rakousko-Uherska provedl český lékař a antropolog prof. J. Matiegka, který v roce 1895 prostřednictvím učitelů škol změřil 100 000 školních dětí. Další měření...
Téměř každý den jsme doslova bombardováni informacemi o výživě a zdraví a konfrontováni s nekonečnými obavami o vyvážený životní styl a stravu. Zdravá strava a zdravý životní styl se odráží nejenom na našem vzhledu, ale také na tom, jak se cítíme a jaká je celková kvalita našeho života. Správné rozhodnutí...
Sezóna letních dovolených se rozbíhá na plné obrátky. Pokud vás vytoužená dovolená právě čeká, jistě už přemýšlíte, co zabalit do cestovních zavazadel. A jestli jste jako cíl své cesty zvolili nějakou exotickou destinaci, stranou vašeho zájmu by rozhodně neměla zůstat cestovní...
Stále více společností uvádí, že využívá k výrobě svých potravinářských přísad nanotechnologii. O systémech, které vznikají, se tvrdí, že poskytují řadu výhod z hlediska funkčních i výživových vlastností přísad. Systémy na bázi nanotechnologie pomáhají překonávat obtíže při formulaci výrobku. Pro výrobce těchto přísad vznikají nové příležitosti jak se uplatnit na trhu....
Silvestr a oslava příchodu nového roku - den, na který se celý rok těší řada nadšenců bujarých oslav, velkolepých ohňostrojů a především dokonalé atmosféry, kterou si užíváme se svými přáteli či nejbližšími ve velkém stylu, a to pouze jednou za rok. K silvestrovským oslavám však zcela nepochybně patří hlasitá hudba, mnoho dobré zábavy, nejrůznějších...
Osmolalita< strong> - celkové množství (v molech) osmoticky aktivních částic (nejdůležitějšími takto rozpuštěnými látkami v krvi jsou ionty: natrium, kalium, chloridy a další, cukry, močovina) rozpuštěné v 1 kg rozpouštědla (obvykle vody). Udává se obvykle v mmol kg nebo mOsmol kg (mOs kg, mOsm kg).< p> Zvýšení osmolality se projevuje...
Osteoporóza je onemocnění charakteristické úbytkem kostní hmoty. Příčina není dosud jasná, známé jsou faktory podpůrné, K těmto patří strava s vysokým podílem bílkovin, tedy u nás nejběžnější typ výživy, nedostatek pohybu, ateroskleróza kostních cév, nedostatek slunečního záření, dieta s malým množstvím...
Imunostimulancia (nebo imunoadjuvancia) se používají ke zvýšení imunitní odezvy organismu vůči infekčním chorobám (chřipka, hepatitis atd.), ale mají také uplatnění u chorob závažných (rakoviny).< p> < p> Rostlinná imunostimulancia patří do skupiny nespecifických látek a mohou zasahovat...
Alergie je stav přecitlivělosti člověka na určitou látku. Její podstatou je porucha řízení imunitního systému, která vede k nadměrným reakcím. Tyto alergické reakce jsou často spojeny s vyplavením mediátorů, jakým je například histamin. Následkem uvolnění mediátorů je potom narušení funkce některých orgánů. K nejznámějším alergickým...
SZPI doporučuje spotřebitelům obezřetnost při nákupu doplňků stravy prodávaných na prezentačních akcích.< strong>< p> V poslední době se množí případy, kdy jsou na prezentačních akcích nebo zájezdech nebo přes internet nabízeny doplňky stravy slibující zlepšení zdraví, vyléčení chorob a jiné zázraky. SZPI doporučuje spotřebitelům obezřetnost při nákupu těchto výrobků. Tímto...
Hypercholesterolémie je zvýšené množství cholesterolu v krvi, které významně urychluje vznik aterosklerózy. Vedle hypercholesterolémie stojí i hyperlipoproteinémie. Tady se jedná o zmnožení lipoproteinů, tj. bílkovin přenášejících tuk v krvi. Podle druhu zvýšeného lipoproteinu a přenášeného tuku se rozlišuje několik typů choroby, které se pak...
Sůl, tuky, cukry - jedna porce - cukr (10g), tuk (10g); denně 0-2 porce.< li> Mléko, mléčné výrobky - jedna porce - 1 sklenice mléka (250ml), 1 kelímek jogurtu (200ml), sýr (55g); denně 2-3 porce.< li> Ryby, maso, drůbež, luštěniny - jedna porce - 125g drůbežího, rybího či jiného masa, 2 vyvařené bílky nebo miska sojových bobů, porce sojového masa; denně 1-2 porce. < li> Zelenina - jedna porce - velká paprika, mrkev či dvě...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...