BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


VITAMIN E (TOKOFEROL, VITAMÍN PLODNOSTI)

Co je vlastně vitamin E zač a jak funguje?

 

Skupina vitaminu E, nazývaná tokoferoly a tokotrienoly, byla jako nezbytná složka stravy poznána roku 1968. Vitamin E může být tvořen pouze rostlinami - člověk a zvířata ho přijímají potravou. Z osmi tokoferolů je nejúčinnější alfa-tokoferol. Chemicky se jedná o deriváty 6-hydroxychromonu s postranním isoprenoidovým řetězcem.

 

Z potravy se obvykle vstřebává v tenkém střevě jen část vitaminu E, zbytek je vyloučen. Nadmíra vícenenasycených mastných kyselin (jakož i samotného vitaminu E) vstřebávaný podíl snižuje. V těle je pak vitamin E ukládán v nejrůznějších tkáních, především v tkáni tukové, játrech a svalech. Oxidovaný na chinony a laktony je pak vylučován žlučí.

 

Vitamin E patří mezi antioxidanty. Sedí v buněčné membráně, složené především z tukových molekul, a vychytává škodlivé volné radikály vznikající při metabolických přeměnách v buňce či přicházejících zvenčí. Tyto radikály napadají různé buněčné struktury, mimo jiné právě tuky. Buňka tak rychleji stárne a umírá. Vitamin E je velmi citlivý na oxidaci a tak je radikály napadán přednostně. Tím chrání ostatní membránové tuky. Poškozená molekula vitaminu E je potom opět za pomocí vitamínu C regenerována. Rostliny využívají vitamín E k ochraně svých olejů (hlavně v semenech) před předčasným žluknutím.

 

Tokoferol zvyšuje podíl HDL cholesterolu (tzv. "dobrý cholesterol") a snižuje podíl LDL cholesterolu (tzv. "špatný cholesterol"). Tímto působí preventivně proti vzniku aterosklerózy (uzavírání cév aterosklerotickými pláty a z tohoto důvodu dochází ke vzniku infarktů hlavně na srdci, dochází ke snížení průtoku krve mozkem, dále nedostatečným průtokem krve trpí i dolní končetiny).

 

Vitamín E se podílí na metabolismu prostaty, působí antikoagulačně (proti srážlivosti krve), obnovuje permeabilitu (neprostupnost) kapilár, zlepšuje využití kyslíku. Působí i v prevenci vzniku nádorů, zvláště v prevenci vzniku karcinomu prsu, vaječníků, tlustého střeva. Působí v prevenci předčasných porodů, snižuje riziko potratů.

 

Vitamín E byl poprvé objeven v roce 1922. Bylo zjištěno v pokusech na krysách, že samičky bez vitamínu E jsou schopny početí, ale plod asi po 10 dnech umírá. Nedostatek u samců způsobuje abnormality na pohlavních orgánech. Byl užíván v léčbě různých poruch menstruace.

Japonští vědci na zvířecích pokusech dokázali, že dodaný vitamin E brání rozpadu nervové tkáně. Možná se podaří prokázat, že i u člověka zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby. Jisté je, že vitamin E pomáhá chránit tkáně před působením alkoholu.

 

Jaké jsou nejlepší zdroje vitaminu E?

 

Největší množství vitaminu E se nacházení v pšeničných klíčcích, rostlinných olejích, ořechách, lněných, sezamových, tykvových či slunečnicových semenech, ovesných vločkách, celozrnných výrobcích, másle, játrech i vejcích. Denní dávku nalezneme např. ve 100 g celozrnných sušenek, 473 g čerstvě vařené kapusty či 46 g čerstvých lískových ořechů či sladkých mandlí. Při zpracování potravin dochází k snížení obsahu vitaminu E, do mnohých potravin (např. olejů) se proto uměle přidává.

 

Tokoferol se nerozkládá teplem, v nepřítomnosti kyslíku je odolný vůči alkálíim, při teplotách do 100 °C se nerozpouští v kyselinách. Pokud je vystaven vlivu kyslíku, dochází k jeho pomalé oxidaci, na světle postupně tmavne. Opatrným vařením se ničí jen část vitaminu E, škodlivé je dlouhé vaření a opětné ohřívání.

 

Potřeba vitaminu E

 

Výše denní potřeby tohoto vitaminu rozpustného v tucích se nejčastěji udává okolo 12 mg. Toto množství je vypočítáno na příjem 21 g vícenenasycených mastných kyselin denně. Při vyšším příjmu tuků se potřeba vitaminu E zvyšuje - např. 1 g rybího tuku zvyšuje potřebu o 0,09 mg.

 

Nedostatek vitaminu E: projevuje se poruchami metabolismu svalové tkáně až nervovými poruchami. Spíše než o nedostatku většinou hovoříme o zvýšené potřebě - při některých onemocněních zažívacího traktu, zvýšené psychické a fyzické zátěži (sportu), stáří či těhotenství.

 

Příznaky z předávkování: u dospělých je riziko minimální, může se vyskytnout u nedonošených dětí. Dochází k poruchám imunitního systému a tím se zvyšuje riziko infekčních onemocnění.

 

Dávky: denní dávka je 10 - 30 U.I. z toho 10 - 75 % se vyloučí močí. Terapeutické dávky jsou 100 - 500 U.I. U srdečních onemocnění se používá 600 - 2 000 U.I. U zvýšeného krevního tlaku a revmatické horečky se začíná nižšími dávkami a ty se postupně zvyšují 90...120..150 U.I.....

 

U křečových žil se používá 300 - 1100 U.I. Při neplodnosti a opakovaných potratech a jako prevence vývojových vad plodu se používá 200 - 300 U.I.

Při poruchách cyklu se užívá 300 - 400 U.I. každý druhý den 5x po sobě od sedmnáctého dne cyklu a dále se používá zároveň hormonální léčba.

Při revmatologických poruchách se užívá 100 - 300 U.I. po několik týdnů, při neurastenii 100 U.I.

Vyvážená strava poskytne požadovaný denní příjem a lidské mléko poskytne dostatečnou dávku pro děti.

MUDr. Pavel Tomšík

Diskuze » VITAMIN E (TOKOFEROL, VITAMÍN PLODNOSTI)

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

VITAMIN E (TOKOFEROL, VITAMÍN PLODNOSTI)