BMIAlkoholDiskuze×Menu

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


LYSIN

Lysin - (Kyselina 2,6-diaminohexanová, basická aminokyselina, esenciální, gluko- i ketogenní, tvoří acetoacetylCoA, zkratka Lys).

Jedna z nejznámějších AK, což je dáno tím, že je to také nejrozšířenější esenciální AK jejímž obsahem se hodnotí biologická kvalita potravin.

 

Nedostatek lysinu je v obilovinách, zcela chybí v kukuřici, naopak hojně se nachází ve všech živočišných tkáních. Z toho vyplývá, že vegetariáni mohou mít nedostatek lysinu, což je nepříznivé hlavně u jejich dětí a potom paradoxně u starých osob. Nedostatkem lysinu však mohou trpět také děti konzumující běžnou smíšenou stravu ovšem s převahou sladkostí, chleba a Corn Flakes.

Projevem deficitu je chronická únava a anémie. Důležitý pro růst a tvorbu kostí. Lysin je jednou z nejdůležitějších AK pro tvorbu svalové hmoty. Velmi důležité je příznivé působení ve smyslu prevence herpetických infekcí.

Kromě svalové hmoty je lysin nutný pro tvorbu dalších bílkovin, zejména protilátek, hormonů a enzymů. Spolupodílí se také na využití vápníku.

 

Dávkování:

v případě lysinu je možné po několik dní "nešetřit" (samozřejmě, je-li podávání nutné). Dávky okolo 1500 mg mohou být optimální, mnohdy ale nedostatečné. Zlepšení efektu lze pozorovat v případě kombinace LYSIN-ARGININ a to 1 : 1 respektive až 2 : 1 ve prospěch argininu.

 

Základní použití a dávkování:

  • k doplnění kvality stravy rostlinného původu
  • ke zlepšení stavu při virových infekcích, především herpetických (oparových)
  • ke zlepšení využití vápníku
  • podporuje tvorbu a "údržbu" kolagenu a pojivových tkání obecně, například i po zraněních nebo chirurgických zákrocích. Dávky se pohybují v rozmezí několika gramů podle situace. Musí být vyvážen příjmem argininu. Nové objevy ukazují na možnost, že nadbytek lysinu vznikající konzumací nadměrných množství živočišných bílkovin po dlouhou dobu je rizikový s ohledem na zvyšování hladiny LDL cholesterolu. Proto se doporučuje použít lysin s argininem tak, aby poměr byl minimálně 1:1 nebo 1:2 (čili ve prospěch argininu)
  • při makrobiotické a vegetaiánské dietě dlouhodobě 1,0 - 2,0 g denně
  • pro zlepšení tvorby svalové hmoty společně s argininem v poměru minimálně 1 díl argininu a 1 díl lysinu, protože lysinu je přebytek ve stravě s bohatým obsahem živočišných bílkovin
  • proti chronickým atakům viróz, především herpetických virů - denní dávka profylakticky minimálně 1,0 - 2,0 g denně.

 

Kontraindikace:

vyšší dávky by neměly být konzumovány osobami, které mají vysokou konzumaci živočišných produktů nebo se musí samostatně podávat spíše jen arginin.

aFK

Diskuze » LYSIN

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

LYSIN