PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Arginin - aminoKyselina 2-amino-5-guanidinovalerová, silně basická sloučenina semi-esenciální, zkratka Arg, řadou autorů považovaná za jasně esenciální. Glukogenní, tvoří alfa-ketoglutarát.
Ze střeva se vstřebává jen pomalu. Metabolizuje se na ornitin. Jednoznačně esenciální AK pro děti. V celé řadě dalších situací se stává nepostradatelnou i pro dospělé a především pro staré osoby. Vyplývá to ze samotné funkce argininu v metabolizmu kde slouží jako jedna ze součásti tvorby KREATINU (viz také glycin). Ten se dále fosforyluje za vzniku KREATINFOSFÁTU, což je tzv. makroergní fosfát čili látka "nabitá energíi", kterou poskytuje pracujícím svalům.
Arginin hraje důležitou roli v mnoha biochemických procesech, souvisejících s anabolizací:
Základní využití:
Kontraindikace: děti bez rozhodnuti lékaře - endokrinologa, těhotné ženy, osoby trpící na opary (Herpes), schizofrenie.
V literatuře jsou popsány negativní důsledky podávání argininu pouze v případech dlouhodobého překračování tzv. bezpečné dávky, která je mezi 1,5 - 2,0 g a pochopitelně při "šokových" dávkách mezi 15 až 30 g v jednom dni podávaných po dobu několika dní :
Všechna zmíněná rizika dosud nebyla jednoznačně potvrzena!
V přirozené stravě je nejvíce argininu obsaženo v kuřecím a krůtím vývaru a v kaviáru. Významnějším přirozeným zdrojem je také zelený hrášek, vaječný bílek, burské ořechy, čokoláda i obiloviny. Působení argininu v těchto zdrojích však není tak efektivní. Jisté stojí za zmínku právě použití "vývarů" - jsou jednou z nejvhodnějších forem potravy pro stavy zhoršeného trávení, při rekonvalescenci a pro staré osoby, které příliš nedbají na kvalitu své stravy a obecné trpí nedostatkem bílkovin, připadne ztrátou schopnosti je nejprve zpracovat v zažívacím traktu a posléze i využit. Nelze však spoléhat na to, že ve stavu nemoci postačí jen vývar.
Zajímavou kombinací argininu je jeho spojení ve formě dipeptidu s kyselinou asparagovou, který je účinný jako ANTISTRESOR (zlepšuje psychickou odolnost).
Příbuznou aminokyselinou je ornithin. Ten se také vyskytuje velmi často spolu s argininem v preparátech, které jsou cíleny ke zlepšení stavby svalové hmoty.
Diskuze » ARGININ
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...