PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Aminokyseliny typu BCAA tvoří až 35 % obsahu svaloviny; patří mezi látky esenciální, protože lidský organismus je nedovede vytvořit. Jejich přirozeným zdrojem je bílé drůbeží maso (kuře bez kůže, krocan), mořské ryby a luštěniny (fazole, čočka, hrách).
BCAA zvyšují svalovou syntézu proteinů, snižují katabolické procesy ve svalech a ve svalových buňkách mohou být využity ke tvorbě energie - makroergních fosfátů (ATP). Není žádoucí, aby tyto "komplementární procesy", spotřebovaly všechno dodané množství BCAA do organismu, protože musí být k dispozici určité množství na zabudování do svalové hmoty. Fyzická aktivita podněcuje schopnost svalů zpracovávat BCAA jako palivo, což přináší příčně pruhovanému svalu velký prospěch; pro zvýšený rozvoj svalstva to však nemůže být pouze jediný efekt.
Tyto aminokyseliny snižují potřebu svalů spalovat své vlastní proteiny a tím se podílejí na anabolizaci organismu.
BCAA stimulují uvolňování nesteroidních anabolických hormonů, jakými jsou růstový hormon, thyroidní hormon a inzulín. BCAA = leucin + isoleucin + valin.
Denní dávka BCAA se pohybuje mezi 3 až 5 gramy.
Diskuze » BCAA (AMINOKYSELINY S ROZVĚTVENÝM ŘETĚZCEM)
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.