PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Leucin - (Kyselina 2-amino-4-pentanová, esenciální aminokyselina, velká molekula, neutrální, větvená, poskytující aceto-acetylCoA, keto- i glukogenní, zkratka Leu).
Je obsažena zejména v bílkovinách buněčných membrán, většinou ve formě ketoanalogu.
Základní použití:
Leucin spolu se svým ketoanalogem označovaným chemicky jako "ketoisokaproát" zkráceně KlC, působí posun metabolizmu směrem k anabolizmu.
Leucin jako nejaktivnější kyselina tohoto typu může být přeměněna až na glukózu, (pokud není ve fyzicky stresovaném organismu jiný zdroj tohoto monosacharidu) ve snaze udržet jeho hladinu na potřebné výši.
Doporučené dávkování jsou asi 2 g denně za podmínky souběžného podávání isoleucinu a valinu. Pro specifické účely lze použít i samostatně ve vyšších dávkách až 8 g společně s podáváním ornitinketoglutarátu a keto-isokaproátu, glycinu a argininu.
Kontraindikace: stavy hypoglykemie.
Diskuze » LEUCIN
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.