×MenuBMIAlkoholDiskuze

VYHLEDAT

Zavřít

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

1 2

Vitaminy

BIOTIN - Vitamin H

BIOTIN - Vitamin H

Biotin- vitamin H produkuje v lidském těle střevní bakterie. Je nezbytný pro rozklad mastných kyselin a cukrů, pro tvorbu tuků a pro vylučování rozpadlých produktů bílkovin. Jeho nedostatek se projevuje slabostí, únavou, snížením chuti k jídlu, vypadáváním vlasů a depresemi. Může k němu dojít po vysoké konzumaci vaječných bílků, po dlouhodobé...

CHOLIN

CHOLIN

Cholin - příbuzný inositolu a je tvořen z methioninu za přítomnosti vitaminu B12 a kyseliny listové. Má lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu. Spolu s betainem a methioninem zajišťuje přepravu tuků do buněk. V organismu je cholin stavební látkou pro acetylcholin. Acetylcholin je důležitým neurotransmiterem, který zajišťuje...

DIBENKOSID (DIBENCOZIDE)

DIBENKOSID (DIBENCOZIDE)

V body-buildingu je doporučovanou a také hojně používanou látkou kobamid (dibenkosamid, dibenkosid, dibencozide) - koenzym B12, který na rozdíl od vitaminu B12 kyanokobalaminu) nemá kyanovou skupinu připevněnou na kobalt v korinové struktuře vitaminu B12.   Kobamid působí v organismu stejně jako kyanokobalamin. Jedná se o vitamínovou látku, pro organismus...

ERGOKALCIFEROL (Vitamin D2)

ERGOKALCIFEROL (Vitamin D2)

Vitamin D2 se na rozdíl od vitaminu D3 tvoří v kůži z ergostenolu působením ultrafialových paprsků. Patří do skupiny D vitaminů, které jsou obsaženy též v rostlinných olejích, rybím tuku, játrech, másle a mléce....

INOSITOL

INOSITOL

Inositol je látkou rozpustnou ve vodě, která působí společně s cholinem. Bylo zjištěno, že inositol ve spojení s cholinem působí jako ochranný prostředek jater. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání tak rozvoji arteriosklerózy. Inositol ovlivňuje redistribuci tuků v těle, uplatňuje se též s úspěchem jeho lipotropní účinek. Využívá tuky...

JATERNÍ EXTRAKT (DESSICATED LIVER)

JATERNÍ EXTRAKT (DESSICATED LIVER)

Sušená játra se vyrábějí z hovězích jater tak, aby se nenarušily obsahové látky. Extrahuje se z nich samozřejmě tuk. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, a plnohodnotných bílkovin. Doporučují se při stavech stresu, snížené imunitní odolnosti (obsahují hlavně skupinu vit. B). Denní užívání sušených...

KOKARBOXYLASA - Pyrofosforečnan thiaminu

KOKARBOXYLASA - Pyrofosforečnan thiaminu

Pyrofosforečnan thiaminu (vitaminu B1) má v organismu důležitou úlohu a v metabolismu sacharidů (cukrů) a lipidů (tuků). Její nedostatek vede ke zvýšeni hladiny kyseliny pyrohroznové v krvi a k acidóze (zvýšené tvorbě kyselin na úkor zásad). K deficitu dochází v těle po hladovění, některých otravách, při...

KYSELINA LISTOVÁ (FOLACIN, ACIDUM FOLICUM)

KYSELINA LISTOVÁ (FOLACIN, ACIDUM FOLICUM)

Folacin řadíme mezi tzv. foláty, což je skupina sloučenin, chemicky odvozených od pteroyl-monoglutamové kyseliny. Kyselina listová je rozpustná ve vodě. Maximálního účinku dosahuje za hodinu po aplikaci, prochází přes žlučovod a je vylučována ledvinami z organismu. Spolu s vitaminem B12 vzájemně působí na...

MEDICINÁLNÍ KVASNICE

MEDICINÁLNÍ KVASNICE

Pivní kvasnice jsou dlouhou dobu známým prostředkem, používaným v lidovém léčitelství k posílení organismu a zvýšení imunity. Obsahují kolem 46 % proteinů (enzymů, oligo-peptidů a aminokyselin, vitaminy skupiny B (B1, B2, nikotinamid, B6, kyselinu pantothenovou - celkem kolem 0,1 % těchto vitaminů), mono-, oligo- a polysacharidy (6-17 %).   Z kvasnic...

MENADIOL

MENADIOL

Vitamin K4 je na rozdíl od přirozeného vitaminu K1 neboli fytomenadionu připravený synteticky, uměle, mátu výhodu, že se vstřebává i při poruše vstřebávání tuků, proti vitaminu K1 je však méně účinný a má některé nežádoucí účinky (chudokrevnost, vznik methemoglobinémie, tj. neschopnost krevního barviva hemoglobinu přenášet kyslík,...

PABA (kyselina para-aminobenzoová)

PABA (kyselina para-aminobenzoová)

PABA je vitamínem, který zastupuje skupinu B komplexů. Účinná je po sloučení s kyselinou pantotenovou a je součástí kyseliny listové. Jako součást vitamínů ze skupiny B komplexu je rozpustná ve vodě.   Chrání pokožku proti slunečnímu ultrafialovému záření. Kromě toho brání mutaci těch epidermálních buněk,...

VITAMIN A (RETINOL), BETAKAROTEN

VITAMIN A (RETINOL), BETAKAROTEN

Vitamin A nazývaný také jako axerotol, či antixeroftalmický vitamín (starší názvy). Provitamín z rostlinné stravy se nazývá betakaroten. Vitamín A po chemické stránce je terpenový alkohol s beta-jononovým kruhem. Je velmi citlivý vůči oxidačním činidlům (jeho aktivita se jimi ruší za 4 hodiny), dobře snáší...

VITAMIN B1-THIAMIN (ANEURIN, ANTINEURITICKÝ VITAMÍN)

VITAMIN B1-THIAMIN (ANEURIN, ANTINEURITICKÝ VITAMÍN)

Vitamin B1 - chemicky se jedná o derivát pyrimidinu. Je rozpustný ve vodě, je narušován teplotou nad 120° C, ničí se konzervováním, průmyslovým zpracováním jídel, zmrazováním, zvláště při rozmrazení a opětovném zmrazení. Jeho největším nepřítelem je uhličitan sodný. Termostabilní je v...

VITAMIN B12 (KYANOKOBALAMIN - CYANOCOBALAMIN)

VITAMIN B12 (KYANOKOBALAMIN - CYANOCOBALAMIN)

(KYANOKOBALAMIN, ANTIPERNICIÓZNÍ VITAMÍN, EXTRINSIC FAKTOR/VNĚJŠÍ FAKTOR) Chemicky se jedná o derivát korinu, je rozpustný ve vodě, obsahuje kobalt. Může být dlouhou dobu zahříván při 100°C, zejména v kyselém prostředí, v zásaditém se ničí rychleji.   Rozeznáváme dvě formy - kyanokobalamin a...

VITAMIN B13 (KYSELINA LIPOOVÁ)

VITAMIN B13 (KYSELINA LIPOOVÁ)

Kyselina lipoová je rozpustná v tucích, zúčastňuje se získávání energie (pomáhá buněčnému dýchání), je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů, regeneruje ostatní antioxidanty, zvyšuje imunitu.   Nezbytná pro správnou funkci nerovového...

VITAMIN B15 (KYSELINA PANGAMOVÁ)

VITAMIN B15 (KYSELINA PANGAMOVÁ)

Pangamil, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina. Je přítomna v semenech významné byliny cizrny beraní (Cicer arietinum) z čeledi bobovitých, která je vedle fazolí a sóji široce používanou luštěninou s vysokým obsahem proteinů.   Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu. Není...

VITAMIN B17 (LAETRYL)

VITAMIN B17 (LAETRYL)

Po chemické stránce se jedná o sloučeninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin. Obsahuje benzaldehyd a kyanid. Význam laetrylu je sporný. Na jedná straně je na seznamu jako jedovatý prvek pro svůj obsah kyanidu a na straně druhé je v USA povolen a distribuován jako lék proti rakovině.   Zdroje: je jediným B vitaminem, který se...

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN, AKTOFLAVIN)

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN, AKTOFLAVIN)

Chemicky se jedná o metylderivát isoalloxazinu. Tento vitamín rozpustný ve vodě byl objeven v roce 1933 Paulem Gyorgyem. Je poměrně stálý v kyselém prostředí, je fotolabilní (rozkládá se na světle) a termolabilní (rozkládá se při vysokých teplotách), je odolný vůči oxidaci. Jeho obsah v mléce se redukuje při...


1 2

Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczNutrionCz Google+Facebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Vitaminy | VITAinfo