PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
» Řasy
Agar-agar je bílý až nažloutlý želatinový přípravek získávaný z mořských řas Gelidium Gracilaria a Acanthopeltis. 96 % obsahu tvoří polysacharid sestávající z disacharidů agarózy, dále agaropektinu s obsahem Ca, Mg, K, Na, B2 vitaminu, kyseliny listové, cholinu.
Díky svému původu je důležitý především pro vysoký obsah jódu, využívají se i jeho mírně projímavé účinky. Agar se používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin.
Pokrmy s agarem se doporučují pro pacienty s nadváhou agar má nulovou energetickou hodnotu. V kombinaci se lněným semínkem je vhodný při zácpě. Pro svou ochlazující energii se používá zejména v létě a ze stejného důvodu. Je v makrobiotice řazen i mezi pomocná léčiva vysokého krevního tlaku a při pocitech horka.
Agar můžete rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 20 minut. S agarem můžete současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.
Agarová želatina je například důležitým základem dietních zákusků. Podáváme po ztuhnutí v lednici.
Diskuze » AGAR - AGAR
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.