BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


KYSELINA GLUTAMOVÁ

Glutamová kyselina - (Kyselina 2 - aminoglutarová, patří mezi malé neutrální a vytváří bazický amin glutamin. Tvoří alfaketoglutarát, je to neesenciální aminokyselina, glukogenní, zkratka Glu a glutaminu Gln).

 

Nejhojněji zastoupená AK v přírodních zdrojích. Značné množství je v obilovinách a v polévkových kořeních především v sojové omáčce. Někdy jí může být ve stravě tolik, že u menších dětí vyprovokuje alergickou reakci, která se projeví zrudnutím, zvýšenou aktivitou a neklidem. Stav však není zdraví nebo dokonce život ohrožující, spíše je subjektivně nepříjemný. Dospělí reagují na předávkování podobně, zrudnutím tváří a pocitem jejich pálení (nadměrné prokrvení), které se výstižně nazývá "syndrom hořících tváří".

 

Alergie na tuto AK nemůže být ztotožňována s alergíi na gluten (lepek - jedna z bílkovin obilného zrna), kterou trpí již nejmenší děti a tato indispozice se posléze přenáší i do dospělosti.

 

Dalšími přirozenými zdroji jsou kromě obilovin také tvrdé sýry (opět možnost alergie, v tomto případě histaminové ev. tyraminové) a hovězí a drůbeží maso. Tato AK má však také velmi zajímavé možnosti, je-li podávána samostatně. Působí totiž detoxikačně ve stavech nadbytku amoniaku, kdy z ní vzniká glutamin. Je také jediným využitelným energetickým zdrojem v mozku, samozřejmě spolu s glukózou a v ojedinělých případech s mastnými kyselinami. Takovéto situace jsou však vzácné a zajímavé spíše experimentálně. Gln se v mozku transformuje na neuromediátor GABA (gamaaminobutyrát).

 

Zahříváním kyseliny glutamové vznikají toxické heterocyklické aminy: proto není vhodné používat například sójovou omáčku při pečení masa, ale až po něm. Pražením obilí a semen opět vznikají také uvedené jedovaté látky.

 

Nejdůležitější funkce kyseliny glutamové jako prekurzoru glutaminu můžeme shrnout následovně:

  • zapojuje se do syntézy DNA, glutathionu a aminokyselin v organismu,
  • je zdrojem gama-aminomáselné kyseliny (GABA) - mediátoru aktivního útlumu v mozku, který vzniká vnitřní konverzí v organismu,
  • je jedním z vychytávačů amoniaku v organismu,
  • je nepostradatelná pro mozkový metabolismus,
  • je přenašečem draselných iontů v krevním řečišti pro mozkovou tkáň,
  • podílí se na metabolismu cukrů a tuků,
  • zvyšuje hladinu krevní glukózy a její používání předchází hypoglykémíi,
  • stabilizuje činnost prostaty.
aFK

Diskuze » KYSELINA GLUTAMOVÁ

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

Tento web používá soubory cookie.

Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...

 

KYSELINA GLUTAMOVÁ