BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


GLUTAMIN

Glutamin (L-glutamin) je tzv. "podmíněně esenciální" aminokyselina. Její vlastní tvorba v těle nestačí a dodávání je tedy nutné ve stresových situacích, kam patří i kulturistický trénink. Glutamin tvoří velmi významný podíl veškerých tělních aminokyselin. Je také obsažen téměř ve všech bílkovinách v potravě - v pořadí od nejvyššího k nejnižšímu obsahu v pšeničné bílkovině, kaseinu, syrovátce, sójovém proteinu.

 

Při zatěžování organismu např. tréninkem glutamin pomáhá odstraňovat pocit únavy, má prokázané antikatabolické a též anabolické účinky. V lékařství je glutamin m.j. pro jeho antikatabolický efekt důležitou součástí umělých výživ.

 

Glutamin je pro sval stavebním kamenem. Udává se, že glutamin zlepšuje vstřebávání jiných aminokyselin,  jeho podávání zvyšuje hladinu testosteronu a růstového hormonu.

 

Doporučuje se suplementovat glutamin v množstvích kolem 10 (i více) g, rozdělených do cca čtyř-gramových dávek. Užívá se ráno nalačno a po tréninku, dlouhodobě či v několikatýdenních kúrách.

MUDr. Pavel Tomšík

Diskuze » GLUTAMIN

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

GLUTAMIN