BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.


HOŘČÍK Latinský název Magnesium

Hořčík - chemická značka je Mg. V Mendělejevově tabulce prvků ho řadíme do skupiny kovů alkalických zemin. Celková zásoba činí asi 840 mmol. Koncentrace v séru je 0,85 -1,15 mmol/l. Močí se vylučuje 3-6 mmol/den. 99 % magnesia je uloženo intracelulárně, kde je z poloviny vázáno na krystaly hydroxyapatitu v kostech a na proteiny. Zbytek je uložen ve svalech, játrech a centrální nervové soustavě. Z plazmatického magnesia je 55 - 60 % ionizované, tedy volné, 30 % vázáno na proteiny a zbytek na organické komplexy.


Magnesium je v těle jedním z nejvíce rozšířených prvků a to jak po stránce kvantitativní (jeho množství v těle je okolo 20 g), tak po stránce kvalitativní.

Spolu se zinkem ovlivňuje nejvíce enzymů v těle, (jejich počet je zhruba 300). Zasahuje prakticky do všech biochemických a fyziologických pochodů. Jeho rovnováha je zřejmě z větší částí řízena ledvinami a zdá se, že i resorpce ze střeva se podílí na regulaci hladiny magnesia.


Hypomagnezemie je nedostatek magnesia v organismu, zejména v intracelulární tekutině. Koncentrace v plazmě nemusí odpovídat vážnosti deficitu magnesia. Ovšem rozhodující je hodnota pod 0,8 mmol/l séra.


Příčiny:

  • Onemocnění trávicí soustavy, snížení příjmu Mg2+
  • Nedostatečný přívod dietou
  • Onemocnění ledvin, zvýšené vylučování ledvinami. Deficit také způsobují některé léky (diuretika, antibiotika, atd.)
  • Při diabetu byl také pozorován deficit hořčíku
  • Další choroby, jako hyperparayreodismus, hypoparatyre-odismus, ale také hyperkalcemie, mohou způsobit nedostatek hořčíku
  • Stres má za následek také úbytek hořčíku
  • Etylici mají chronický nedostatek magnesia, protože alkohol doslova vypuzuje hořčík z těla. Tento nedostatek zřejmě vyvolává u nich psychotické stavy, jako je záchvat delirium tremens. Bylo prokázáno, že při podávání hořčíku etylikům se tyto záchvaty daří zmírnit až potlačit.

Projevy:

bolesti hlavy, poruchy soustředění, strach, deprese, zvýšené reflexy, křeče, pokles krevního tlaku, tachykardie.


Hypermagnezemie je hromadění magnesia v organismu. Magnesia je v tomto případě více v ECT než v ICT.


Příčiny:

  • Selhání ledvin
  • Neléčený diabetes
  • Značný katabolismus proteinů
  • Nadměrný přívod magnesia potravou nebo infusí

Příznaky Hypermagnezemie závisí na hladině magnesia v plazmě:

Hladina 2,5 - 5 mmol/l vyvolává slabost, zvracení, zácpy, bolesti břicha, pokles krevního tlaku.

Při hodnotách 5 - 7,5 mmol/l dochází ke komatózním stavům, anestezii, zástavě střevní peristaltiky, krevní tlak prudce klesá.

Při hodnotách kolem 10 mmol/l pozorujeme poruchy dýchání, kolem 12 mmo/l zástavu srdce v diastole.


Pokrmy s obsahem hořčíku:

mandle, paraořechy, humři, cereální mouka, neloupaná rýže, sojové boby, suchý hrášek, pivní kvasnice, arašídy. V menší míře suché fíky, vejce, špenát, zelí, čočka, brokolice, banány, datle, švestky.


Interakce:

alkohol podporuje jeho vylučování. Poškozená bakteriální flóra ve střevě brání dobré vstřebatelnosti hořčíku. Také diuretika mají neblahý vliv na jeho vylučování. Estrogeny obsažené v antikoncepčních tabletách vyvolávají stejné škody. Rovněž tetracyklin brání dokonalému vstřebání hořčíku.


Dávkování:

denní doporučené dávky činí 50 mg pro novorozence, 70 mg od 6 měsíců do 1 roku, 150 mg u 1 - 3 letých, 200 mg u 4 - 6 letých, 250 mg u 7 -10 letých, 300 mg u žen nad 11 let, 350 mg u chlapců 11 -14 letých.

Všeobecně je rozšířený názor, že pro dobrý stav organismu je potřeba dodat denně 300 - 450 mg hořčíku.


Ve stáří se tento minerál stává doslova nenahraditelným. V těhotenství je potřeba zvýšit příjem hořčíku o cca 150 mg. Vysoké dávky hořčíku podávané dlouhodobě mohou narušovat rovnováhu s vápníkem a fosforem.


Obecně platí zásada, že mají být dva díly vápníku ku jednomu dílu hořčíku (2 : 1). Magnesium neužívejte ihned po jídle, protože snižuje kyselost žaludečních šťáv.

aFK

Diskuze » HOŘČÍK Latinský název Magnesium

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

HOŘČÍK Latinský název Magnesium