PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Vitamin B1 - chemicky se jedná o derivát pyrimidinu. Je rozpustný ve vodě, je narušován teplotou nad 120° C, ničí se konzervováním, průmyslovým zpracováním jídel, zmrazováním, zvláště při rozmrazení a opětovném zmrazení. Jeho největším nepřítelem je uhličitan sodný. Termostabilní je v...
(KYANOKOBALAMIN, ANTIPERNICIÓZNÍ VITAMÍN, EXTRINSIC FAKTOR VNĚJŠÍ FAKTOR)< p> Chemicky se jedná o derivát korinu, je rozpustný ve vodě, obsahuje kobalt. Může být dlouhou dobu zahříván při 100°C, zejména v kyselém prostředí, v zásaditém se ničí rychleji. < p> < p> Rozeznáváme dvě formy - kyanokobalamin...
Kyselina lipoová je rozpustná v tucích, zúčastňuje se získávání energie (pomáhá buněčnému dýchání), je důležitá pro správnou funkci nervové soustavy. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů, regeneruje ostatní antioxidanty, zvyšuje imunitu.< p> < p> Nezbytná pro správnou funkci...
Pangamil, pangamín, 6-aminoacetylglukonová kyselina. Je přítomna v semenech významné byliny cizrny beraní (Cicer arietinum) z čeledi bobovitých, která je vedle fazolí a sóji široce používanou luštěninou s vysokým obsahem proteinů.< p> < p> Je relativně nedávno objevený vitamín, rozpustný ve vodě, citlivý ke světlu....
Po chemické stránce se jedná o sloučeninu dvou molekul cukrů, jež je označována jako amygdalin. Obsahuje benzaldehyd a kyanid. Význam laetrylu je sporný. Na jedná straně je na seznamu jako jedovatý prvek pro svůj obsah kyanidu a na straně druhé je v USA povolen a distribuován jako lék proti rakovině.< p> < p> Zdroje:< strong> je jediným B vitaminem,...
Chemicky se jedná o metylderivát isoalloxazinu. Tento vitamín rozpustný ve vodě byl objeven v roce 1933 Paulem Gyorgyem.< p> Je poměrně stálý v kyselém prostředí, je fotolabilní (rozkládá se na světle) a termolabilní (rozkládá se při vysokých teplotách), je odolný vůči oxidaci. Jeho obsah v mléce se redukuje při vystavení světlu po dvou hodinách na 10 %. Při uskladnění v šeru je úbytek...
Vyskytuje se ve dvou formách, jako kyselina nikotinová a amid této kyseliny - nikotinamid. Lidé přecitlivělí na jednu formu mohou užívat druhou formu. Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě, termolabilní, chemicky o derivát pyridinu. Ve střevě může vznikat z aminokyseliny tryptofanu. Je součástí...
Vitamin B5 je rozpustný ve vodě, termolabilní. Chemicky se jedná o derivát beta-alaninu a kyseliny 2,4-dihydroxy-3,3-dimetyl máselné.< p> < p> Byl objeven v roce 1933 J.Wiliamsem. Název je odvozen od řeckého slova pantos=vše . Podílí se na tvorbě koenzymu A s ATP a cysteinem. Ten je důležitý při...
Vitamín B6 je to termolabilní, bezbarvá látka, rozpustná ve vodě, citlivá v alkalickém prostředí a k UV paprskům. Byl objeven v roce 1934 Paulem Gyorgyem. Vyskytuje se ve třech aktivních formách. Jako pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin.< p> < p> Pyridoxalfosfát je součástí enzymů, které se podílejí na dekarboxylací a transaminaci aminokyselin, jako...
Vitamin C (kyselina askorbová) je ve vodě rozpustný vitamín, uplatňující se v organizmu v mnoha chemických pochodech. Jako antioxidant, spolu s vitaminem A, E a dalšími látkami (tzv. scavengery) chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dále je nezbytný pro správnou tvorbu kolagenu ve vazivu, obranyschopnost organizmu, vstřebávání železa atd.< p> Doporučená denní dávka pro dospělého je 40 - 60 mg, v určitých...
Chemicky se jedná o derivát sterolu. Nejúčinnější z vitamínů D jsou vit. D2 a D3. Jedná se o vitamíny rozpustné v tucích, proto je lze předávkovat. Prochází placentární bariérou. Byl objeven ve dvacátých letech tohoto století Everem Mc Colleym.< p> < p> Vitamín D3< strong> (cholekalciferol) se tvoří fotolýzou 7-dehydro-cholesterolu účinkem UV záření v...
Co je vlastně vitamin E zač a jak funguje?< strong>< p> < p> Skupina vitaminu E, nazývaná tokoferoly a tokotrienoly, byla jako nezbytná složka stravy poznána roku 1968. Vitamin E může být tvořen pouze rostlinami - člověk a zvířata ho přijímají potravou. Z osmi tokoferolů je nejúčinnější alfa-tokoferol. Chemicky se jedná o deriváty 6-hydroxychromonu s postranním isoprenoidovým...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.
Tento web používá soubory cookie.
Aby webové stránky fungovaly tak, jak je znáte, a abyste rychle našli to, co hledáte, a nezobrazovaly se vám produkty, které vás nezajímají, potřebujeme od vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Soubory cookie můžete zakázat (kromě technických = nutných k provozu stránek) po kliknutí na tlačítko „Nesouhlasím“. Více informací o souborech cookie...