PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
» Řasy
Kombu je řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 centimetry, které dorůstají do několikametrových délek. Řasa ve 100 g průměrně obsahuje 800 mg vápníku, 430 IU vitamínu A, 1,8 g niacinu (vitamínu PP) a 7,3 g bílkovin. Příjemnou chuť dává řase kyselina alginátová.
Kombu příznivě ovlivňuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání organismus před vstřebáváním těžkých kovů, jakými je například kadmium a stroncium.
Před použitím řasu krátce opláchneme pod tekoucí vodou a alespoň 30 minut, nejlépe však přes noc, necháme namočenou ve vodě. Kombu vaříme s obilovinami nebo luštěninami do změknutí, protože takto organismus dokáže lépe vstřebávat příznivé látky.
Vaříme-li polévku, vyjmeme řasu po 10 minutách, aby její silná chuť nepřehlušila chuť ostatních surovin. Řasu opět opláchneme pod tekoucí vodou, uložíme ji do lednice a při vaření znovu použijeme.
Kombu lze také usušit v troubě a rozemlít na prášek, který používáme k dochucení hotových salátů a polévek.
Diskuze » KOMBU
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.