BMIAlkoholDiskuze×

VYHLEDAT

Zavřít

Aminokyseliny, kyseliny

Anabolika, steroidy

Antioxidanty

Bílkoviny, proteiny

Chemie

Enzymy, koenzymy

Hubnutí, diety, redukce

Kreatin, kre-alkalyn...

Minerální látky

PelMel

Pitný režim

Pohybový aparát

Přídatné látky, aditiva...

Řasy

Rostliny, extrakty, silice

Sacharidy

Tuky, oleje

Vitaminy

Živočišné látky, extrakty

www.nutrion.cz/info

PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.

» PelMel


PO PŘECHODU MYSLETE NA SVÉ KOSTI

Osteoporóza je onemocnění charakteristické úbytkem kostní hmoty. Příčina není dosud jasná, známé jsou faktory podpůrné, K těmto patří strava s vysokým podílem bílkovin, tedy u nás nejběžnější typ výživy, nedostatek pohybu, ateroskleróza kostních cév, nedostatek slunečního záření, dieta s malým množstvím snadno využitelného vápníku a hořčíku, alkohol, nápoje s kofeinem a kouření, sladkosti a hormonální nerovnováha.

 

Osteoporóza se nejčastěji vyskytuje u žen po menopauze. V USA postihuje více než 25 % klimakterických žen a za její hlavní příčinu se považuje klesající hladina estrogenů. Riziko stoupá i po odstranění vaječníků, při dlouhodobé terapii kortikoidy a s déletrvající nehybností.

 

Prudký narůst výskytu osteoporózy u žen po přechodu ukazuje spíše na jíž popsanou souvislost osteoporózy s hormonální nerovnováhou než na souvislost choroby s nedostatkem příjmu kravského mléka, jak je často uváděno. S nadbytečnými bílkovinami se totiž z našeho organismu ve zvýšené míře vylučuje i vápník, který je důležitým stavebním kamenem kostní tkáně. Ztráty vápníku se dále zhoršují i vysokým obsahem sladkostí v jídelníčku, protože cukr, jako jedna z nejvíce kyselinotvorných látek v našem těle "spotřebovává" minerální rezervy organismu. Proto si myslím, že komplexní pohled na náš talíř je důležitější než samotná hodnota množství vápníku v jedné nebo druhé potravině. Například kravské mléko obsahuje vedle vápníku také velké množství bílkovin, které významně zvyšují jeho vylučování. Mléko je také jedním z nejčastějších potravinových alergenů vyvolávajících střevní zánět, při kterém dochází k narušení vstřebávací funkce střeva s výsledky jen těžce odhadnutelnými. Tak lze také vysvětlit, proč právě státy s vysokým příjmem potravin obsahujících vápník (mléko, sýry, jogurty, čokoláda, smetanové zálivky a krémy...) patří současně k zemím s nejvyšším výskytem osteoporózy.

 

Naopak obyvatelé chudších zemí a vegetariáni, s podstatně nižším obsahem vápníku ve stravě, jsou většinou postiženi méně. The Journal of Clinic Nutrition publikoval studii závislosti výživy s kvalitou kostní tkáně. A výsledek? U běžně se stravujících žen 35 % úbytek kostní dřeně ve srovnání s pouze 7 % ztrátou u žen vegetariánek.

 

Dalším možným vysvětlením nižšího výskytu osteoporózy u vegetariánů je pravidelný příjem ovoce, obsahujícího prvek bór. Americké studie ukazují, že tento minerál dokáže v krvi zvyšovat hladinu estrogenů a dalších elementů, jenž snižují demineralizaci kostní tkáně. Bór v našem organismu funguje jako náhrada estrogenní terapie a bez jeho odpovídajícího množství organismus nedokáže udržet potřebnou hladinu vápníku. Pokusem bylo například prokázáno 40 % snížení úbytku vápníku u žen po přechodu, které byly suplementovány 3 mg bóru denně, ve srovnání s kontrolní skupinou. Bór totiž dokáže až zdvojnásobit krevní hladinu nejaktivnější formy estrogenu, estradiolu 17B a krevní hladinu prekurzoru estrogenů, testosteronu. Hlavním zdrojem bóru je ovoce, luštěniny, ořechy, mandle a med.

 

Faktorů, které ovlivňují absorpci vápníku, jeho zabudování v kostní tkáni a vylučování močí, je ještě celá řada. Z praktického hlediska zde uvádím ty nejdůležitější souvislosti, které může každý z nás ovlivňovat svým chováním.

 

Praktické rady

Nezbytnou prevencí i terapíi osteoporózy je pohyb. Pravidelná pohybová aktivita, vedle celé řady dalších pozitivních účinků, zvyšuje piezoaktivitu kostní tkáně, jenž je potřebná pro udržení vápníku v kostech.

 

Konzumujte dostatečné množství přirozených potravin s vysokým obsahem vápníku, jako jsou luštěniny, ořechy, semínka, zelenina a ryby. Nejste-li alergičtí na kravské mléko doporučuji do jídelníčku zařazovat i netučné zakysané mléčné výrobky.

 

Maximálně omezte potraviny rafinované, konzervované a kyselinotvorné a potraviny s vysokým obsahem bílkovin, tuků a fosfátů. Dieta bohatá na fosfáty může přispívat k tvorbě nerozpustných kalciofosfátových komplexů a tím snižovat množství vstřebaného vápníku. Prakticky to znamená omezení masa, tavených sýrů a alkoholu.

 

Důležitou zásadou je i maximální omezení příjmu sladkostí a soli. Při zvýšeném příjmu sodíku (soli) se zvyšuje také jeho vylučování močí a tím i vylučování vápníku. Nevhodný je také příjem kofeinových nápojů a kouření.

 

Ke zdrojům dobře využitelného vápníku patří pohanka, bílá ředkev daikon, zakysané mléčné výrobky, sladěnka, ořechy a semínka, mořské řasy, ovesné vločky, sójové sýry, pšeničné klíčky a zelenina s nižším obsahem kyseliny oxalové.

 

Dbejte na dostatek slunečního záření, které zajišťuje fungování vitamínu D.

Na nedostatek vápníku pomýšlejte i při terapii antacidy s obsahem hliníku, která zvyšují vylučování vápníku močí i stolicí.

 

Fytoterapie

Osteoporóza je vážným onemocněním postihujícím především pacienty nad 60. rokem života. Tento typ osteoporózy přichází s věkem jako běžný proces stárnutí organismu. Objeví-li se osteoporóza v mladším věku, je zpravidla signálem závažných onemocnění, které musí být biochemicky a klinicky velmi detailně zhodnoceny.

 

Z evropských léčivých rostlin, jako pomocných prostředků, nepřichází v úvahu prakticky žádná; řadu rostlin doporučují tradiční terapeutické postupy asijské (Kampo medicína) a indické (Ayurveda). Tyto způsoby léčby jsou však komplexní - zahrnují nejen léčbu, ale i stravu, fyzická cvičení a poměrně striktní filosofické zázemí. V Evropě nejsou vyzkoušené a jsou cizí, a proto není důvodu se o nich zmiňovat.

 

Vhodná suplementace

Vápník - Ca

1500 mg denně, ale toto doporučení vždy předem konzultovat s lékařem

Hořčík - Mg

800 mg denně

Bór - B

nebo strava s vysokým obsahem tohoto prvku, 3 mg denně

Zinek - Zn

50 mg denně

Vitamín C - kys.askorbová

1 g denně po 0,5 g dávkách

Křemičité tablety.

 

 

aFK

Diskuze » PO PŘECHODU MYSLETE NA SVÉ KOSTI

Mohlo by Vás zajímat...


Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.

Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.

Twitter NUTRIONczFacebook.com/nutrionczInstagram.com/nutrioncz

PO PŘECHODU MYSLETE NA SVÉ KOSTI