PRO SPRÁVNOU FUNKCI STRÁNEK POVOLTE JavaScript.
Všechny látky uvedené v tomto seznamu jsou povoleny pro používání v potravinách v ČR i EU. Způsob použití, skupiny potravin, pro které lze určitou látku použít, povolená množství, způsob jejich označování na obale atd. najdete v právních předpisech.
Identifikace číslem E znamená, že aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti. Číslo E je to kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému, tedy kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě. Podobný je číselný systém má Evropská unie i INS Codex Alimentarius, který vychází ze systému EU.
Číslo E | Látka | Možné technické funkce |
E 100 | barvivo | |
E 101 | Riboflavin | barvivo |
E 102 | Tartrazin (syntetický) | barvivo |
E 104 | Chinolinová žluť (syntetická) | barvivo |
E 110 | Žluť SY (synonymum: gelborange S, sunset yellow, CL potravinářská žluť, Oranžová žluť, Žluť FCF, FD a C Yellow No 6) | barvivo |
E 120 | Košenila, kys. karmínová, karmíny | barvivo |
E 122 | Azorubin (synonymum. Carmoisin, Cl potravinářská červeň 3) | barvivo |
E 123 | Amarant (synonymum: Viktoriarubín, Cl potravinářská červeń 9, F a D Red No. 2) Povolen pouze pro aromatizovaná vína, alkoholické nápoje, rybí jikry a mlíčí | barvivo |
E 124 | Ponceau 4R (synonymum: košenilová červeň, A, Cl potravinřská červeň 7, New Coccine) | barvivo |
E 127 | Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD a C Red No 3) | barvivo |
E 128 | Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin) | barvivo |
E 129 | Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17, FD a C Red 40) | barvivo |
E 131 | Patentní modř V (Cl potravinářská modř V) | barvivo |
E 132 | Indigotin (Indigo carmine, Cl potravinářská modř 1, FD a C Blue No 2) | barvivo |
E 133 | Brilantní modř FCF (Brilliant blue FCF) | barvivo |
E 140 | Chlorofyly a chlorofyliny | barvivo |
E 141 | Mědnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů< | barvivo |
E 142 | Zeleň S (Cl potravinářská zeleň 4, brilantní zeleň BS) | barvivo |
E 150 a | Karamel (jednoduchý karamel, kulér) | barvivo |
E 150 b | Kaustický sulfitový karamel | barvivo |
E 150 c | Amoniakový karamel | barvivo |
E 150 d | Amoniak - sulfitový karamel | barvivo |
E 151 | Briliantní čerň (Čerň BN, Briliant block BN) | barvivo |
E 153 | Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny, rostlinná čerň) | barvivo |
E 154 | Hněď FK (Cl potravinářská hněď 1) | barvivo |
E 155 | Hněď HT (Cl potravinářská hněď 3) | barvivo |
E 160 a | Karoteny (Cl potravinářská oranž 5) | barvivo |
E 160 b | Annato, Bixin, Norbixin (Cl přírodní oranž 4) (povolen pro margaríny, minaríny, emulgované tuky apod.) | barvivo |
E 160 c | Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin (Papriková oleoresina) | barvivo |
E 160 d | Lykopen (Přírodní žluť 27) | barvivo |
E 160 e | Beta-apo-8-karotenal (Cl potravinářská oranž 6) | barvivo |
E 160 f | Ethylester kyseliny beta-apo-8´-karotenové | barvivo |
E 161 b | Lutein (smíšené karotenoidy, xantofyly) | barvivo |
E 161 g | Kanthaxanthin (Cl potravinářská oranž 8) | barvivo |
E 162 | Betalainová červeň, Betanin (včetně extraktů z červené řepy) | barvivo |
E 163 | Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny) | barvivo |
E 170 | Uhličitan vápenatý (Cl pigment bílý 18) | barvivo |
E 171 | Oxid titaničitý (synonymum: Titanová běloba, Cl pigment bílý 6) | barvivo |
E 172 | Oxidy a hydroxidy železa (železitá žluť, červeň, čerň, Cl pigment žlutý 42 a 43, Cl pigment červený 101 a 102 a Cl pigment černý 11) | barvivo |
E 173 | Hliník (v podobě pigmentu, Cl kovový pigment) | barvivo |
E 174 | Stříbro (v podobě pigmentu) | barvivo |
E 175 | Zlato (v podobě pigmentu) | barvivo |
E 180 | Litholrubin BK (Cl pigment červený, Rubínový pigment, Karmín 6 B) | barvivo |
E 200 | Kyselina sorbová | konzervant |
E 202 | Sorbát draselný | konzervant |
E 203 | Sorbát vápenatý | konzervant |
E 210 | Kyselina benzoová | konzervant |
E 211 | Benzoát sodný | konzervant |
E 212 | Benzoát draselný | konzervant |
E 213 | Benzoát vápenatý | konzervant |
E 214 | Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové) | konzervant |
E 215 | Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl | konzervant |
E 216 | Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kys. p-hydroxybenzoové) | konzervant |
E 217 | Propylparahydroxybenzoát sodná sůl | konzervant |
E 218 | Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben, Methylester kys. p-hydroxybenzoové) | konzervant |
E 219 | Methylparahydroxybenzoát sodná sůl | konzervant |
E 220 | Oxid siřičitý | konzervant |
E 221 | Siřičitan sodný | konzervant |
E 222 | Hydrogensiřičitan sodný | konzervant |
E 223 | Disiřičitan sodný (pyrosiřičitan sodný) | konzervant |
E 224 | Disiřičitan draselný (Pyrosyřičitan draselný) | konzervant |
E 226 | Siřičitan vápenatý | konzervant |
E 227 | Hydrogensiřičitan vápenatý | konzervant |
E 228 | Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný) | konzervant |
E 230 | Bifenyl (Difenyl) | konzervant |
E 231 | Orthofenylfenol (o-Fenylfenol, Orthoxenol) | konzervant |
E 232 | Orthofenylfenolát sodný | konzervant |
E 233 | Thiabendazol | konzervant |
E 234 | Nisin | konzervant |
E 235 | Natamycin (primaricin) | konzervant |
E 239 | Hexamethylentetraamin (Urotropin, Methenamin, Hexamin) | konzervant |
E 242 | Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát) | konzervant |
E 249 | Dusitan draselný | konzervant |
E 250 | Dusitan sodný | konzervant |
E 251 | Dusičnan sodný (Chilský ledek) | konzervant |
E 252 | Dusičnan draselný (Ledek) | konzervant |
E 260 | Kys. octová | konzervant |
E 261 | Octan draselný | konzervant |
E 262 | Octany sodné | konzervant |
E 263 | Octan vápenatý | Konzervant |
E 270 | Kys. mléčná | regulátor kyselosti |
E 280 | Kys. propionová | konzervant |
E 281 | Propionát sodný | konzervant |
E 282 | Propionát vápenatý | konzervant |
E 283 | Propionát draselný | konzervant |
E 284 | Kyselina boritá | konzervant |
E 285 | Tetraboritan sodný (Borax) | konzervant |
E 290 | Oxid uhličitý (suchý led) | balicí plyn |
E 296 | DL-Kys. jablečná | regulátor kyselosti |
E 297 | Kys. fumarová | regulátor kyselosti |
E 300 | antioxidant | |
E 301 | Askorbát sodný (L-askorban sodný) | antioxidant |
E 302 | Askorbát vápenatý | antioxidant |
E 304 | Estery mastných kyselin z jedlých tuků s kyselinou askorbovou | antioxidant |
E 306 | Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů | antioxidant |
E 307 | Alfa-tokoferol (α-tokoferol) | antioxidant |
E 308 | Gamma-tokoferol (γ-tokoferol) | antioxidant |
E 309 | Delta-tokoferol (δ-tokoferol) | antioxidant |
E 310 | Propylgallát | antioxidant |
E 311 | Oktylgallát | antioxidant |
E 312 | Dodecylgallát (lauryl gallát) | antioxidant |
E 315 | Kys. erythorbová (synonymum: kys. isoaskorbová) | antioxidant |
E 316 | Erythorban sodný (synonymum: isoaskorbát sodný) | antioxidant |
E 320 | Butylhydroxyanisol (BHA) | antioxidant |
E 321 | Butylhydroxytoluen (BHT) | antioxidant |
E 322 | Lecitiny | antioxidant |
E 325 | Mléčnan sodný (Laktát sodný) | antioxidant |
E 326 | Mléčnan draselný (Latát draselný) | antioxidant |
E 327 | Mléčnan vápenatý (Laktát vápenatý) | regulátor kyselosti |
E 330 | Kyselina citrónová | regulátor kyselosti |
E 331 | Citráty sodné | regulátor kyselosti |
E 332 | Citráty draselné | regulátor kyselosti |
E 333 | Citronany vápenaté | regulátor kyselosti |
E 334 | Kyselina vinná - L (+) | regulátor kyselosti |
E 335 | Vinany sodné | stabilizátor |
E 336 | Vinan draselný (Tartarát monodraselný, Vinný kámen) | stabilizátor |
E 337 | Vinan sodno-draselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) | stabilizátor |
E 338 | Kyselina fosforečná | regulátor kyselosti antioxidant |
E 339 | Fosforečnany sodné (orthofosforečnany, monofosforečnany) | regulátor kyselosti |
E 340 | Fosforečnany draselné (orthofosforečnany, monofosforečnany) | regulátor kyselosti |
E 341 | Fosforečnany vápenaté | regulátor kyselosti |
E 343 | Fosforečnan hořečnatý |
|
E 350 | Jablečnany sodné | regulátor kyselosti zvlhčující látka |
E 351 | Jablečnan draselný (DL jablečnan didraselný) | regulátor kyselosti |
E 352 | Jablečnany vápenaté | regulátor kyselosti |
E 353 | Kys. metavinná | regulátor kyselosti |
E 354 | Vinan vápenatý | regulátor kyselosti |
E 355 | Kys. adipová | regulátor kyselosti |
E 356 | Adipát sodný (adipan monosodný) | regulátor kyselosti |
E 357 | Adipát draselný (adipan monodraselný) | regulátor kyselosti |
E 363 | Kyselina jantarová | regulátor kyselosti |
E 380 | Citrát amonný (Citronan triamonný) | regulátor kyselosti |
E 385 | Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové | antioxidant |
E 400 | Kyselina alginová | zahušťovadlo |
E 401 | Alginát sodný | zahušťovadlo stabilizátor želírující látka |
E 402 | Alginát draselný | zahušťovadlo |
E 403 | Alginát amonný | zahušťovadlo |
E 404 | Alginát vápenatý | zahušťovadlo |
E 405 | Propan-1,2-diolalginát | zahušťovadlo emulgátor |
E 406 | Agar (Agar-agar; Gelosa; bengálská, čínská, japonská vyzina) | zahušťovadlo |
E 407 | Karagenan (Gelosa z irského mechu, , Eucheman, Iridophycan, Hypnean, Fulcellaran) | zahušťovadlo |
E 407a | Guma Euchema (synon. afinát řasy Euchema, Karagenan s obsahem celulózy, částečně čištěný karagenan) | zahušťovadlo |
E 410 | Karubin (lokustová guma, karob) | zahušťovadlo |
E 412 | Guma guar (Guma cyamopsis, Guarová moučka) | zahušťovadlo |
E 413 | Tragant (Guma tragant) | zahušťovadlo |
E 414 | Arabská guma (Akáciová guma) | zahušťovadlo |
E 415 | Xanthan (Guma xanthan) | zahušťovadlo |
E 416 | Guma karaya (Indický tragant, Guma sterculia) | zahušťovadlo |
E 417 | Guma tara (Peruánský karubin) | zahušťovadlo |
E 418 | Guma gellan | zahušťovadlo |
E 420 | Sorbitol (sorbit, sorbol) | sladidlo |
E 421 | Mannitol | sladidlo |
E 422 | Glycerol (Glycerin) | zvlhčující látka |
E 425 | Konjac | zahušťovadlo |
E 432 | Polyoxyethylensorbitanmonolaurát | Emulgátor, disperzní činidlo |
E 433 | Polyoxyethylensorbitanmonooleát | Emulgátor, disperzní činidlo |
E 434 | Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát | Emulgátor, disperzní činidlo |
E 435 | Polyoxyethylensorbitanmonostearát | Emulgátor, disperzní činidlo |
E 436 | Polyoxyethylensorbitantristearát | Emulgátor, disperzní činidlo |
E 440 | Pektiny | zahušťovadlo |
E 442 | Amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM, fosfatidy amonné) | emulgátor |
E 444 | Acetát-isobutyrát sacharozy (SAIB, Octanisomáselnan sacharózy) | emulgátor |
E 445 | Glycerlester borovicové pryskyřice (Pryskyřičný ester) |
|
E 450 | Difosforečnany (Pyrofosforečnany) | emulgátor |
E 451 | Trifosforečnany | sekvestrant |
E 452 | Polyfosforečnany | emulgátor |
E 459 | Beta - cyklodextrin | stabilizátor |
E 460 | Celulóza | emulgátor |
E 461 | Methylcelulóza (methylester celulózy) | zahušťovadlo |
E 463 | Hydroxypropylcelulóza | zahušťovadlo |
E 464 | Hydroxypropylmethylcelulóza (Hydroxypolyether celulózy) | zahušťovadlo |
E 465 | Ethylmethylcelulóza | zahušťovadlo |
E 466 | Karboxymethylcelulóza (synonymum: sodná sůl karboxymethylcelulózy, CMC) | zahušťovadlo |
E 468 | Zesíťovaná sodná sůl karboxymethyl-celulózy (synonymum: kroskaramelóza) | stabilizátor |
E 469 | Enzymově hydrolyzovaná karboxymethyl-celulóza (enzymaticky hydrolyzovaná CMC) | zahušťovadlo |
E 470 (a) | Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin z jedlých tuků | emulgátor |
E 470 (b) | Hořečnaté soli mastných kyselin z jedlých tuků | emulgátor |
E 471 | Mono a diglyceridy mastných kyselin z jedlých tuků | emulgátor |
E 472 a | Estery monoglyceridů s kyselinou octovou (Acetoglyceridy, Acetylované mono-a diglyceridy) | emulgátor |
E 472 b | Estery monoglyceridů s kyselinou mléčnou (Laktoglyceridy) | emulgátor |
E 472 c | Estery monoglyceridů s kyselinou citrónovou (Citroglyceridy) | emulgátor |
E 472 d | Estery monoglyceridů s kyselinou vinnou (Tartaroglyceridy) | emulgátor |
E 472 e | Estery monoglyceridů s kyselinou mono- a diacetylvinnou (DATEM) | emulgátor |
E 472 f | Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou | emulgátor |
E 473 | Cukroestery (estery sacharózy s mastnými kyselinami z jedlých tuků, Sacharoestery) | emulgátor |
E 474 | Cukroglyceridy (Cukerné glyceridy, Sacharoglyceridy) | emulgátor |
E 475 | Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) | emulgátor |
E 476 | Polyglycerol-polyricin-oleát | emulgátor |
E 477 | Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) | emulgátor |
E 479 b | Směsný produkt interakce tepelně oxid. sojového oleje s mono- a dilyceridy mastných kyselin z jedlých tuků (TOSOM) Povoleno pouze pro emulgované tuky na smažení | emulgátor |
E 481 | Stearoyllaktylát sodný | emulgátor |
E 482 | Stearoyllaktylát vápenatý | emulgátor |
E 483 | Stearyl tartarát | látka zlepšující mouku |
E 491 | Sorbitanmonostearát (Spon 60, Monostearát sorbitolu) | emulgátor |
E 492 | Sorbitantristearát (Spon 65, Tristearát sorbitolu) | emulgátor |
E 493 | Sorbitanmonolaurát (Monolaurát sorbitolu) | emulgátor |
E 494 | Sorbitanmonooleát (Spon 40, Monopalmitát sorbitolu) | emulgátor |
E 495 | Sorbitanmonopalmitát | emulgátor |
E 500 | Uhličitany sodné | regulátor kyselosti |
E 501 | Uhličitany draselné | regulátor kyselosti |
E 503 | Uhličitany amonné | regulátor kyselosti |
E 504 | Uhličitany hořečnaté | regulátor kyselosti |
E 507 | Kyselina chlorovodíková (Kyselina solná) | regulátor kyselosti |
E 508 | Chlorid draselný (Sylvín) | želírující látka |
E 509 | Chlorid vápenatý | plnidlo |
E 511 | Chlorid hořečnatý | plnidlo |
E 512 | Chlorid cínatý | antioxidant |
E 513 | Kyselina sírová | regulátor kyselosti |
E 514 | Sírany sodné | regulátor kyselosti |
E 515 | Sírany draselné | regulátor kyselosti |
E 516 | Síran vápenatý | látka zlepšující mouku sekvestrant |
E 517 | Síran amonný | látka zlepšující mouku |
E 520 | Síran hlinitý | plnidlo |
E 521 | Síran sodno-hlinitý | plnidlo |
E 522 | síran draselno-hlinitý | regulátor kyselosti stabilizátor |
E 523 | Síran amonno-hlinitý | stabilizátor |
E 524 | Hydroxid sodný (Louh sodný) | regulátor kyselosti |
E 525 | Hydroxid draselný (Louh draselný) | regulátor kyselosti |
E 526 | Hydroxid vápenatý (Hašené vápno) | regulátor kyselosti |
E 527 | Hydroxid amonný (Vodný roztok amoniaku) | regulátor kyselosti |
E 528 | Hydroxid hořečnatý | regulátor kyselosti stabilizátor barviva |
E 529 | Oxid vápenatý (vápno) | regulátor kyselosti |
E 530 | Oxid hořečnatý | protispékavá (protihrudkující) látka regulátor kyselosti |
E 535 | Hexakyanoželeznatan sodný | protispékavá (protihrudkující) látka |
E 536 | Hexakyanoželeznatan draselný | protispékavá (protihrudkující)látka |
E 538 | Hexakyanoželeznatan vápenatý | protispékavá (protihrudkující)látka |
E 541 | Hydrogenfosforečnan sodnohlinitý | regulátor kyselosti emulgátor |
E 551 | Oxid křemičitý (Křemen, Silikagel) | protispékavá látka |
E 552 | Křemičitan vápenatý | protispékavá látka |
E 553 a | Křemičitany hořečnaté (syntetické) | protispékavá látka |
E 553 b | Talek (synonymum: mastek, práškový mastek) | protispékavá látka |
E 554 | Křemičitan sodno-hlinitý (Aluminosilikát sodný, Hlinitokřemičitan sodný) | protispékavá látka |
E 555 | Křemičitan draselno-hlinitý (Aluminosilikát draselný, Hlinitokřemičitan draselný) | protispékavá látka |
E 556 | Křemičitan vápenato-hlinitý (Hlinitokřemičitan vápenatý, Aluminosilikát vápenatý) | protispékavá látka |
E 558 | Bentonit (Smektit, Křemičitan hlinito-hořečnatý) | protispékavá látka |
E 559 | Kaolin (synonymum: křemičitan hlinitý) | protispékavá látka |
E 570 | Mastné kyseliny z jedlých tuků (Stearin) | leštící látka |
E 574 | Kyselina glukonová | regulátor kyselosti |
E 575 | Glukono-delta-lakton (Glukonolakton) | regulátor kyselosti |
E 576 | Glukonát sodný | sekvestrant |
E 577 | Glukonát draselný | sekvestrant |
E 578 | Glukonát vápenatý | regulátor kyselosti plnidlo |
E 579 | Glukonát železnatý (černé olivy) | stabilizátor barviva |
E 585 | Mléčnan železnatý (Laktát železnatý) | stabilizátor barviva |
E 620 | Kyselina glutamová | stabilizátor barviva |
E 621 | Glutamát sodný (L-glutaman sodný, MSG) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 622 | Glutamát draselný (L-glutaman monodraselný, MPG) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 623 | Glutamát vápenatý (Glutaman vápenatý, P i L glutaman vápenatý) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 624 | Glutamát amonný (L glutaman monoamonný, glutamát amonný) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 625 | Glutamát hořečnatý (D i L glutaman hořečnatý) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 626 | Kyselina guanylová (kys. 5´-guanylová) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 627 | Guanylát sodný (5´guanylan disodný, GMP, guanylan) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 628 | Guanylát draselný (5´- guanylan-didraselný) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 629 | Guanylát vápenatý (5´- guanylan vápenatý) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 630 | Kyselina inosinová | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 631 | Inosinát sodný (5´- inosinan disodný, IMP) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 632 | Inosinát draselný (5´- inosinan disodný didraselný) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 633 | Inosinát vápenatý (5´- inosinan disodný vápenatý) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 634 | Vápenaté soli 5´ribonukleotidů (vápenaté ribonukleotidy) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 635 | Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5´- ribonukleotidů) | látka zvýrazňující chuť a vůni |
E 640 | Glycin a jeho sodná sůl |
|
E 650 | Octan zinečnatý | ostatní přídatné látky |
E 900 | Dimethylpolysiloxan (polydimethylsiloxan, dimethylsilikonový olej) | odpěňovač |
E 901 | Včelí vosk - bílý a žlutý | leštící látka |
E 902 | Kandeliový vosk | leštící látka |
E 903 | Karnaubský vosk | leštící látka |
E 904 | Šelak (bělený šelak, bělený šelak zbavený vosku) | leštící látka |
E 905 | Mikrokrystalický vosk | leštící látka |
E 907 | Hydrogenovaný poly1-decen |
|
E 912 | Estery montanových kyselin | Leštící látka |
E 914 | Oxidovaný polyethylénový vosk | Leštící látka |
E 920 | L cystein (jeho hydrochlorid sodná a draselná sůl) | Látka zlepšující mouku |
E 927 b | Močovina (Karbamid) | Látka zlepšující mouku |
E 938 | Argon | Balicí plyn |
E 939 | Helium | Balicí plyn |
E 941 | Dusík | Balicí plyn |
E 942 | Oxid dusný | Propelant |
E 943 | E 943 a - Butan, E 943 b - Isobutan | Propelant |
E 944 | Propan | Propelant |
E 948 | Kyslík | Balicí plyn |
E 949 | Vodík | Ostatní přídatné látky |
E 950 | Acesulfam K | Sladidlo |
E 951 | Aspartam (Nutra Sweet) | Sladidlo |
E 952 | Kys. cyklamová a její sodná sůl, počítáno jako volná kyselina | Sladidlo |
E 953 | Isomalt | Sladidlo |
E 954 | Sacharin a jeho sodná, draselná a vápenatá sůl, počítáno jako volný imid | Sladidlo |
E 955 | Sukralosa |
|
E 957 | Thaumatin | Sladidlo |
E 959 | Neohesperidin DC | Sladidlo |
E 962 | Sůl aspartamu a acesulfamu |
|
E 965 | Maltitol |
|
E 966 | Laktitol | Sladidlo |
E 967 | Xylitol | Sladidlo |
E 999 | Extrakt z kvilaje | Pěnotvorná látka |
E 1103 | Invertáza | stabilizátor |
E 1105 | Lysozym (lysozym hydrochlorid, muramidáza | konzervant |
E 1200 | Polydextrozy (Modifikované dextrózy) | stabilizátot |
E 1201 | Polyvinyl - pyrrolidon (PVP, povidon) | stabilizátot |
E 1202 | Polyvinylpolypyrrolidon (síťovaný povidon) | stabilizátor barviva |
E 1404 | Oxidovaný škrob | zahušťovadlo |
E 1410 | Fosforečnanový monoester škrobu (fosfát škrobu) | zahušťovadlo |
E 1412 | Fosforečnanový diester škrobu | zahušťovadlo |
E 1413 | Monofosforečnan škrobového difosforečnanu | zahušťovadlo |
E 1414 | Acetylovaný škrobový difosforečnan | zahušťovadlo |
E 1420 | Acetylovaný škrob (Acetát škrobu) | zahušťovadlo |
E 1422 | Acetylovaný škrobový adipan | zahušťovadlo |
E 1440 | Hydroxypropyl - škrobový glycerol (hydroxypropylether škrobu) | zahušťovadlo |
E 1442 | Hydroxypropyl - škrobový difosfát (hydroxypropylether škrobu) | zahušťovadlo |
E 1450 | Škrobový oktenylsukcinát sodný (SSOS) | zahušťovadlo |
E 1451 | Acetylovaný oxidovaný škrob | zahušťovadlo |
E 1505 | Triethylcitrát (ethyl citrát, citronan ethylnatý) | stabilizátor pěny |
E 1517 | Glyceryl - diacetát (diacetin) |
|
E 1518 | Glyceryltriacetát (triacetin) | zvlhčující látka |
E 1519 | Benzylalkohol |
|
E 1520 | Propylen glykol | rozpouštědlo barviv a aromat |
bez čísla E | Polyethylenglykol | odpěňovač |
Vysvětlivky | Ž - Látka může pocházet z živočišných zdrojů |
|
Tento seznam je pouze informativní, směrodatná je vyhláška č. 304/2004 Sb.
Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek - původí
Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek - novelizovaná
Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky
Vyhláška č. 54/2002 Sb., Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek...
2002 SZPI, všechna práva vyhrazena
Diskuze » Mezinárodní seznam látek s číslem E
Mohlo by Vás zajímat...
Stránky jsou věnovány informacím o výživových přípravcích, vitamínech, minerálech, doplňkové a sportovní výživě a látkám rostlinného původu. Stránky mají pouze informativní charakter.
Stránky se snaží podávat kvalitní, komplexní a objektivní informace. I přesto doporučujeme, veškeré zde získané informace porovnávat s dalšími zdroji, zejména z důvodu neustálého rozvoje vědních oborů spojených s oblastí zájmu těchto stránek.